pl | en

Nauki o jakości - zaawansowane

Karta opisu przedmiotu (sylabus)

Informacje podstawowe

Kierunek studiów
Szkoła Doktorska
Specjalność
-
Jednostka organizacyjna
UEP
Poziom kształcenia
III stopień
Forma studiów
stacjonarne
Profil kształcenia
ogólnoakademicki
Cykl dydaktyczny
2019/2020
Kod przedmiotu
UEPSDS.620.13116.19
Język wykładowy
Polski
Obligatoryjność
Do wyboru
Blok zajęciowy
Blok 0
Osoba odpowiedzialna za treść sylabusa
Alina Matuszak-Flejszman
Okres
Semestr 2
Forma zaliczenia
Zaliczenie

Forma prowadzenia i godziny zajęć
  • Uczestnictwo w wykładach: 30
  • Uczestnictwo w ćwiczeniach: 12
Liczba punktów ECTS
3

Cele uczenia się dla przedmiotu

C1 Przekazanie wiedzy na temat nauk o jakości oraz zarządzania jakością
C2 Zapoznanie z zagadnieniami dotyczącymi jakości, z uwzględnieniem charakterystyki determinant jakości oraz kształtowania cech organoleptycznych, funkcjonalnych i jakości produktów
C3 Wykształcenie umiejętności wykorzystania informacji technicznych i naukowych do przewidywania właściwości i jakości projektowanych wyrobów
C4 Wykształcenie umiejętności krytycznej analizy informacji zawartych w literaturze oraz dostarczanych przez podmioty gospodarcze

Efekty uczenia się dla przedmiotu

Kod Efekty w zakresie Kierunkowe efekty uczenia się Metody weryfikacji
Wiedzy
W1 zna i rozumie podstawy teoretyczne i zagadnienia ogólne związane z pojęciem jakości, klienta, konsumenta i ich roli w kształtowaniu jakości produktów K3_W01 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
W2 zna i rozumie ekonomiczne, prawne i etyczne uwarunkowania funkcjonowania rynków produktowych, metody ich analizy oraz związki pomiędzy rynkami a zarządzaniem jakością K3_W04 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
W3 zna i rozumie metodologię prowadzenia badań naukowych w zakresie identyfikacji i oceny wyznaczników jakości produktów z punktu widzenia konsumenta oraz wykorzystania badań w procesie projektowania i komercjalizacji produktów K3_W02 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
W4 zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji K3_W05 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
W5 zna i rozumie główne tendencje rozwojowe nauk o jakości K3_W03 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
Umiejętności
U1 potrafi wykorzystać wiedzę do twórczego zidentyfikowania, formułowania i innowacyjnego rozwiązania problemów naukowych, a w szczególności: zdefiniować cel i przedmiot badań, sformułować hipotezę, rozwijać metody i narzędzia badawcze i je twórczo stosować, interpretować i wnioskować na podstawie wyników badań naukowych K3_U01 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
U2 potrafi komunikować się na tematy specjalistyczne w stopniu umożliwiającym aktywne uczestnictwo w środowisku międzynarodowym i upowszechniać wyniki działalności naukowej K3_U03 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
U3 potrafi samodzielnie planować badania naukowe związane z obszarem kształtowania i oceny jakości produktów K3_U04 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
Kompetencji społecznych
K1 jest gotów przeprowadzić krytyczną analizę i kwerendę stanu wiedzy na temat projektowania i oceny jakości produktów K3_K01 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach
K2 jest gotów do krytycznej analizy dorobku naukowego w ramach danej dyscypliny naukowej, w tym swojego wkładu w jej rozwój K3_K01 Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach

Treści programowe

Lp. Treści programowe Cele kształcenia dla przedmiotu Efekty uczenia się dla przedmiotu
1. Jakość i zarządzanie jakością – istota i pojęcie C1, C2 W1, U1, U2, K1, K2
2. Metody i techniki rozwiązywania problemów C1, C2, C4 W1, W2, W3, U1, U2, U3, K1, K2
3. Znormalizowane systemy zarządzania C1, C2 W1, W2, U2, K1, K2
4. Jakość konsumencka i jej wyznaczniki C1 W1, U1, U2, K1, K2
5. Analiza rynku produktów konsumpcyjnych – znaczenie dla kształtowania jakości produktów C1, C2 W1, W2, U1, U2, U3, K1, K2
6. Metody badania jakości konsumenckiej produktów (faza projektowania i komercjalizacji) C1, C2 W1, W2, U1, U2, U3, K1, K2
7. Jakość techniczna wyrobów przemysłowych – wybrane produkty C3, C4 W4, U1, U2, K1, K2
8. Projektowanie wyrobów nieżywnościowych w świetle gospodarki cyrkularnej C3, C4 W4, U1, U2, U3, K1, K2
9. Opakowania i ich rola w utrzymaniu jakości towarów; opakowania a środowisko C3, C4 W4, W5, U2, K1, K2
10. Kształtowanie cech organoleptycznych, funkcjonalnych oraz jakości zdrowotnej żywności C3 W1, W5, U1, K1, K2

Literatura

Obowiązkowa
  1. J. Łańcucki (red.), Systemy zarządzania w znormalizowanym świecie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2019
  2. H. Żakowska, Opakowania a środowisko. Wymagania, standardy, projektowanie, znakowanie, PWN 2017
  3. M. Małecka, U. Samotyja, (red.), Kształtowanie jakości żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2018
  4. U. Samotyja, Znaczenie badań nad trwałością żywności w aspekcie zapewnienia jej jakości i bezpieczeństwa konsumenta, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2016
  5. N. Baryłko-Pikielna, I. Matuszewska, Sensoryczne badania żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2014
Zalecana
  1. Journal of Quality Management
  2. Journal of Cleaner Production
  3. Environmental Management
  4. Technika opakowań: podstawy, materiały, procesy wytwarzania: praca zbiorowa / pod red. Anne Emblem i Henry'ego Emblem, PWN, Warszawa 2014
  5. Food Quality and Preference
  6. Food Quality
  7. Journal of Sensory Studies
  8. Food Research International
  9. Annual Review of Food Science and Technology

Informacje rozszerzone

Metody nauczania:

Burza mózgów, Wykład konwencjonalny, Wykład z prezentacją multimedialną, Dyskusja, Analiza przypadków

Metody nauczania Sposób zaliczenia Warunki zaliczenia przedmiotu
Wykład Sprawdzian pisemny testowy 60%
Ćwiczenia Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach obecność na wszystkich ćwiczeniach

Rozliczenie punktów ECTS

Forma aktywności studenta Średnia liczba godzin* przeznaczonych na zrealizowane aktywności
Uczestnictwo w wykładach 30
Uczestnictwo w ćwiczeniach 12
Uczestnictwo w egzaminie 2
Przygotowanie do egzaminu 10
Przygotowanie do ćwiczeń 24
Konsultacje z prowadzącym/i zajęcia 10
Łączny nakład pracy studenta
Liczba godzin
88
ECTS
3.0
Zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela
Liczba godzin
54
ECTS
2.0

* godzina (lekcyjna) oznacza 45 minut