Nauki o jakości - zaawansowane
Karta opisu przedmiotu (sylabus)
Okres
Semestr 2
|
Forma zaliczenia
Zaliczenie
Forma prowadzenia i godziny zajęć
|
Liczba punktów ECTS
3
|
C1 | Przekazanie wiedzy na temat nauk o jakości oraz zarządzania jakością |
C2 | Zapoznanie z zagadnieniami dotyczącymi jakości, z uwzględnieniem charakterystyki determinant jakości oraz kształtowania cech organoleptycznych, funkcjonalnych i jakości produktów |
C3 | Wykształcenie umiejętności wykorzystania informacji technicznych i naukowych do przewidywania właściwości i jakości projektowanych wyrobów |
C4 | Wykształcenie umiejętności krytycznej analizy informacji zawartych w literaturze oraz dostarczanych przez podmioty gospodarcze |
Kod | Efekty w zakresie | Kierunkowe efekty uczenia się | Metody weryfikacji |
Wiedzy | |||
W1 | zna i rozumie podstawy teoretyczne i zagadnienia ogólne związane z pojęciem jakości, klienta, konsumenta i ich roli w kształtowaniu jakości produktów | K3_W01 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
W2 | zna i rozumie ekonomiczne, prawne i etyczne uwarunkowania funkcjonowania rynków produktowych, metody ich analizy oraz związki pomiędzy rynkami a zarządzaniem jakością | K3_W04 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
W3 | zna i rozumie metodologię prowadzenia badań naukowych w zakresie identyfikacji i oceny wyznaczników jakości produktów z punktu widzenia konsumenta oraz wykorzystania badań w procesie projektowania i komercjalizacji produktów | K3_W02 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
W4 | zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji | K3_W05 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
W5 | zna i rozumie główne tendencje rozwojowe nauk o jakości | K3_W03 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
Umiejętności | |||
U1 | potrafi wykorzystać wiedzę do twórczego zidentyfikowania, formułowania i innowacyjnego rozwiązania problemów naukowych, a w szczególności: zdefiniować cel i przedmiot badań, sformułować hipotezę, rozwijać metody i narzędzia badawcze i je twórczo stosować, interpretować i wnioskować na podstawie wyników badań naukowych | K3_U01 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
U2 | potrafi komunikować się na tematy specjalistyczne w stopniu umożliwiającym aktywne uczestnictwo w środowisku międzynarodowym i upowszechniać wyniki działalności naukowej | K3_U03 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
U3 | potrafi samodzielnie planować badania naukowe związane z obszarem kształtowania i oceny jakości produktów | K3_U04 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
Kompetencji społecznych | |||
K1 | jest gotów przeprowadzić krytyczną analizę i kwerendę stanu wiedzy na temat projektowania i oceny jakości produktów | K3_K01 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
K2 | jest gotów do krytycznej analizy dorobku naukowego w ramach danej dyscypliny naukowej, w tym swojego wkładu w jej rozwój | K3_K01 | Sprawdzian pisemny testowy, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach |
Lp. | Treści programowe | Cele kształcenia dla przedmiotu | Efekty uczenia się dla przedmiotu |
1. | Jakość i zarządzanie jakością – istota i pojęcie | C1, C2 | W1, U1, U2, K1, K2 |
2. | Metody i techniki rozwiązywania problemów | C1, C2, C4 | W1, W2, W3, U1, U2, U3, K1, K2 |
3. | Znormalizowane systemy zarządzania | C1, C2 | W1, W2, U2, K1, K2 |
4. | Jakość konsumencka i jej wyznaczniki | C1 | W1, U1, U2, K1, K2 |
5. | Analiza rynku produktów konsumpcyjnych – znaczenie dla kształtowania jakości produktów | C1, C2 | W1, W2, U1, U2, U3, K1, K2 |
6. | Metody badania jakości konsumenckiej produktów (faza projektowania i komercjalizacji) | C1, C2 | W1, W2, U1, U2, U3, K1, K2 |
7. | Jakość techniczna wyrobów przemysłowych – wybrane produkty | C3, C4 | W4, U1, U2, K1, K2 |
8. | Projektowanie wyrobów nieżywnościowych w świetle gospodarki cyrkularnej | C3, C4 | W4, U1, U2, U3, K1, K2 |
9. | Opakowania i ich rola w utrzymaniu jakości towarów; opakowania a środowisko | C3, C4 | W4, W5, U2, K1, K2 |
10. | Kształtowanie cech organoleptycznych, funkcjonalnych oraz jakości zdrowotnej żywności | C3 | W1, W5, U1, K1, K2 |
Burza mózgów, Wykład konwencjonalny, Wykład z prezentacją multimedialną, Dyskusja, Analiza przypadków
Metody nauczania | Sposób zaliczenia | Warunki zaliczenia przedmiotu |
---|---|---|
Wykład | Sprawdzian pisemny testowy | 60% |
Ćwiczenia | Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach | obecność na wszystkich ćwiczeniach |
Forma aktywności studenta | Średnia liczba godzin* przeznaczonych na zrealizowane aktywności | |
Uczestnictwo w wykładach | 30 | |
Uczestnictwo w ćwiczeniach | 12 | |
Uczestnictwo w egzaminie | 2 | |
Przygotowanie do egzaminu | 10 | |
Przygotowanie do ćwiczeń | 24 | |
Konsultacje z prowadzącym/i zajęcia | 10 | |
Łączny nakład pracy studenta |
Liczba godzin
88
|
ECTS
3.0
|
Zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela |
Liczba godzin
54
|
ECTS
2.0
|
* godzina (lekcyjna) oznacza 45 minut