Metody badań w naukach o jakości
Karta opisu przedmiotu (sylabus)
Okres
Semestr 3
|
Forma zaliczenia
Zaliczenie
Forma prowadzenia i godziny zajęć
|
Liczba punktów ECTS
2
|
C1 | Poznanie możliwości wykorzystania sensorycznych badań konsumenckich w projektowaniu nowych produktów |
C2 | Poznanie różnych podejść stosowanych w badaniach trwałości żywności opartych na kryteriach konsumenckich |
C3 | Poznanie najnowszych metod badań wyrobów nieżywnościowych |
C4 | Poznanie zasad zamieszczania informacji na etykietach produktów |
C5 | Poznanie praktycznych aspektów funkcjonowania ogniw oraz instalacji fotowoltaicznych |
C6 | Poznanie praktycznych możliwości wykorzystania biotechnologii w biogospodarce |
C7 | Poznanie metod badania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych |
C8 | Poznanie możliwości wykorzystania metod wielowymiarowych w analizie danych uzyskanych z pomiarów eksperymentalnych |
Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu i jakości
Kod | Efekty w zakresie | Kierunkowe efekty uczenia się | Metody weryfikacji |
Wiedzy | |||
W1 | zna i rozumie metodologię prowadzenia badań naukowych w zakresie identyfikacji wyróżników jakości produktów i oceny jakości produktów oraz zna wybrane metody analizy danych uzyskanych z pomiarów eksperymentalnych | K3_W02 | Sprawdzian pisemny testowy |
W2 | zna i rozumie główne tendencje rozwojowe dyscyplin naukowych związanych z zaawansowanymi, zielonymi technologiami z zakresu fotowoltaiki, biotechnologii oraz przetwarzania odpadów | K3_W03 | Sprawdzian pisemny testowy |
W3 | zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji związane z degradacją środowiska naturalnego, w szczególności w obszarze odnawialnych źródeł energii, zaawansowanych metod biotechnologii oraz gospodarki odpadami | K3_W05 | Sprawdzian pisemny testowy |
Umiejętności | |||
U1 | potrafi zaplanować przebieg eksperymentu w sensorycznych badaniach trwałości żywności oraz przy projektowaniu nowych produktów | K3_U01 | Sprawdzian pisemny testowy |
U2 | potrafi krytycznie analizować i oceniać wyniki badań naukowych i informacji technicznych do przewidywania i oceny właściwości produktów nieżywnościowych oraz analizować wymagania prawne w celu oceny lub zaproponowania znakowań opakowań | K3_U02 | Sprawdzian pisemny testowy |
U3 | potrafi wykorzystać wiedzę do twórczego zidentyfikowania, formułowania i innowacyjnego rozwiązania problemów naukowych związanych z zaawansowanymi, zielonymi technologiami z zakresu fotowoltaiki, biotechnologii oraz przetwarzania odpadów | K3_U01 | Sprawdzian pisemny testowy |
U4 | potrafi dobierać metody analiz wielowymiarowych do danych uzyskanych z pomiarów eksperymentalnych oraz interpretować uzyskane wyniki | K3_U01, K3_U02 | Sprawdzian pisemny testowy |
Kompetencji społecznych | |||
K1 | jest gotów do krytycznej analizy dorobku naukowego w ramach nauk o jakości | K3_K01 | Sprawdzian pisemny testowy |
K2 | jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych badacza, myślenia i działania w sposób przedsiebiorczy | K3_K02 | Sprawdzian pisemny testowy |
Lp. | Treści programowe | Cele kształcenia dla przedmiotu | Efekty uczenia się dla przedmiotu |
1. | Planowanie i realizacja konsumenckich badaniach sensorycznych przy projektowaniu nowych produktów | C1 | W1, U1 |
2. | Planowanie eksperymentu w badaniach trwałości żywności opartych na kryteriach konsumenckich | C2 | W1, U1 |
3. | Badania właściwości fizykochemicznych wyrobów nieżywnościowych | C3 | W1, U2, K1 |
4. | Badanie właściwości barierowych materiałów opakowaniowych | C3 | W1, U2, K1 |
5. | Znakowanie opakowań | C4 | W1, U2, K1 |
6. | Środowiskowe i ekonomiczne aspekty funkcjonowania ogniw słonecznych | C5 | W2, W3, U3, K2 |
7. | Osiągnięcia tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii w rozwoju biogospodarki | C6 | W2, W3, U3, K2 |
8. | Dylematy zagospodarowania odpadów | C7 | W2, W3, U3, K2 |
9. | Analiza danych z zastosowaniem metod wielowymiarowych | C8 | W1, U4 |
Dyskusja, Analiza przypadków, Ćwiczenia laboratoryjne, Pokazy
Metody nauczania | Sposób zaliczenia | Warunki zaliczenia przedmiotu |
---|---|---|
Ćwiczenia | Sprawdzian pisemny testowy |
Forma aktywności studenta | Średnia liczba godzin* przeznaczonych na zrealizowane aktywności | |
Uczestnictwo w ćwiczeniach | 30 | |
Przygotowanie do ćwiczeń | 15 | |
Konsultacje z prowadzącym/i zajęcia | 5 | |
Przygotowanie do sprawdzianu/ kolokwium | 10 | |
Łączny nakład pracy studenta |
Liczba godzin
60
|
ECTS
2.0
|
Zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela |
Liczba godzin
35
|
ECTS
1.0
|
Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym |
Liczba godzin
30
|
ECTS
1.0
|
* godzina (lekcyjna) oznacza 45 minut