pl | en

Metody badań w naukach o jakości

Karta opisu przedmiotu (sylabus)

Informacje podstawowe

Kierunek studiów
Szkoła Doktorska
Specjalność
-
Jednostka organizacyjna
UEP
Poziom kształcenia
III stopień
Forma studiów
stacjonarne
Profil kształcenia
ogólnoakademicki
Cykl dydaktyczny
2019/2020
Kod przedmiotu
UEPSDS.640.13126.19
Język wykładowy
Polski
Obligatoryjność
Do wyboru
Blok zajęciowy
Blok 0
Osoba odpowiedzialna za treść sylabusa
Inga Klimczak
Okres
Semestr 3
Forma zaliczenia
Zaliczenie

Forma prowadzenia i godziny zajęć
  • Uczestnictwo w ćwiczeniach: 30
Liczba punktów ECTS
2

Cele uczenia się dla przedmiotu

C1 Poznanie możliwości wykorzystania sensorycznych badań konsumenckich w projektowaniu nowych produktów
C2 Poznanie różnych podejść stosowanych w badaniach trwałości żywności opartych na kryteriach konsumenckich
C3 Poznanie najnowszych metod badań wyrobów nieżywnościowych
C4 Poznanie zasad zamieszczania informacji na etykietach produktów
C5 Poznanie praktycznych aspektów funkcjonowania ogniw oraz instalacji fotowoltaicznych
C6 Poznanie praktycznych możliwości wykorzystania biotechnologii w biogospodarce
C7 Poznanie metod badania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych
C8 Poznanie możliwości wykorzystania metod wielowymiarowych w analizie danych uzyskanych z pomiarów eksperymentalnych

Wymagania wstępne

Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu i jakości

Efekty uczenia się dla przedmiotu

Kod Efekty w zakresie Kierunkowe efekty uczenia się Metody weryfikacji
Wiedzy
W1 zna i rozumie metodologię prowadzenia badań naukowych w zakresie identyfikacji wyróżników jakości produktów i oceny jakości produktów oraz zna wybrane metody analizy danych uzyskanych z pomiarów eksperymentalnych K3_W02 Sprawdzian pisemny testowy
W2 zna i rozumie główne tendencje rozwojowe dyscyplin naukowych związanych z zaawansowanymi, zielonymi technologiami z zakresu fotowoltaiki, biotechnologii oraz przetwarzania odpadów K3_W03 Sprawdzian pisemny testowy
W3 zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji związane z degradacją środowiska naturalnego, w szczególności w obszarze odnawialnych źródeł energii, zaawansowanych metod biotechnologii oraz gospodarki odpadami K3_W05 Sprawdzian pisemny testowy
Umiejętności
U1 potrafi zaplanować przebieg eksperymentu w sensorycznych badaniach trwałości żywności oraz przy projektowaniu nowych produktów K3_U01 Sprawdzian pisemny testowy
U2 potrafi krytycznie analizować i oceniać wyniki badań naukowych i informacji technicznych do przewidywania i oceny właściwości produktów nieżywnościowych oraz analizować wymagania prawne w celu oceny lub zaproponowania znakowań opakowań K3_U02 Sprawdzian pisemny testowy
U3 potrafi wykorzystać wiedzę do twórczego zidentyfikowania, formułowania i innowacyjnego rozwiązania problemów naukowych związanych z zaawansowanymi, zielonymi technologiami z zakresu fotowoltaiki, biotechnologii oraz przetwarzania odpadów K3_U01 Sprawdzian pisemny testowy
U4 potrafi dobierać metody analiz wielowymiarowych do danych uzyskanych z pomiarów eksperymentalnych oraz interpretować uzyskane wyniki K3_U01, K3_U02 Sprawdzian pisemny testowy
Kompetencji społecznych
K1 jest gotów do krytycznej analizy dorobku naukowego w ramach nauk o jakości K3_K01 Sprawdzian pisemny testowy
K2 jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych badacza, myślenia i działania w sposób przedsiebiorczy K3_K02 Sprawdzian pisemny testowy

Treści programowe

Lp. Treści programowe Cele kształcenia dla przedmiotu Efekty uczenia się dla przedmiotu
1. Planowanie i realizacja konsumenckich badaniach sensorycznych przy projektowaniu nowych produktów C1 W1, U1
2. Planowanie eksperymentu w badaniach trwałości żywności opartych na kryteriach konsumenckich C2 W1, U1
3. Badania właściwości fizykochemicznych wyrobów nieżywnościowych C3 W1, U2, K1
4. Badanie właściwości barierowych materiałów opakowaniowych C3 W1, U2, K1
5. Znakowanie opakowań C4 W1, U2, K1
6. Środowiskowe i ekonomiczne aspekty funkcjonowania ogniw słonecznych C5 W2, W3, U3, K2
7. Osiągnięcia tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii w rozwoju biogospodarki C6 W2, W3, U3, K2
8. Dylematy zagospodarowania odpadów C7 W2, W3, U3, K2
9. Analiza danych z zastosowaniem metod wielowymiarowych C8 W1, U4

Literatura

Obowiązkowa
  1. Aramouni, F., Deschenes, K. (2018). Methods for developing new food products. An instructional guide. Second edition. DEStech Publications.
  2. Food Quality and Shelf Life. (2019). Ed. C. Galanakis. Academic Press.
  3. Jędrczak, A. (2008). Biologiczne przetwarzanie odpadów. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN
  4. Kozak, W. (2016). Towaroznawcze aspekty wykorzystania pomiarów tlenu w opakowalnictwie. Poznań: Wydawnictwo UEP.
  5. Miller, J. i Miller J. (2019). Statystyka i chemometria w chemii analitycznej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  6. Raporty European Photovoltaic Industry Association.
  7. Ratledge, C. i Kristiansen, Z. (Eds.). (2013). Podstawy biotechnologii. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  8. Samotyja, U. (2016). Znaczenie badań nad trwałością żywności w aspekcie zapewnienia jej jakości i bezpieczeństwa konsumenta. Poznań: Wydawnictwo UEP.
  9. Wacławek, M. i Rodziewicz, T. (2011). Ogniwa słoneczne. Wpływ środowiska naturalnego na ich pracę. Warszawa: Wydawnictwo WNT.
  10. Wojciechowska, P. (2018). Materiały hybrydowe w innowacjach opakowaniowych. Poznań: Wydawnictwo UEP.
Zalecana
  1. Asioli, D., Varela, P., Hersleth, M., Almli, L.A., Olsen, V. (2017). A discussion of recent methodologies for combining sensory and extrinsic product properties in consumer studies. Food Quality and Preference, 56, 266-273.
  2. Emblem A. i Emblem, H. (Eds.). (2014). Technika opakowań: podstawy, materiały, procesy wytwarzania. Warszawa: Wydawnictwo PWN.
  3. Giménez, A., Ares, F., Ares, G. (2012). Sensory shelf-life estimation: A review of current methodological approaches. Food Research International, 49 (1), 311-325.
  4. Khan, J., Mudassar H. Arsalan, M.H. (2016). Solar power technologies for sustainable electricity generation. A review Renewable and Sustainable Energy Reviews, 55, 414–425.
  5. Samotyja, U. (2017). Consumer-oriented approach in shelf-life studies of food. Polish Journal of Commodity Science, 3, 24-31.
  6. Szymańska, E. (2018). Modern data science for analytical chemical data – A comprehensive review. Analytica Chimica Acta, 1028, 1-10.

Informacje rozszerzone

Metody nauczania:

Dyskusja, Analiza przypadków, Ćwiczenia laboratoryjne, Pokazy

Metody nauczania Sposób zaliczenia Warunki zaliczenia przedmiotu
Ćwiczenia Sprawdzian pisemny testowy

Rozliczenie punktów ECTS

Forma aktywności studenta Średnia liczba godzin* przeznaczonych na zrealizowane aktywności
Uczestnictwo w ćwiczeniach 30
Przygotowanie do ćwiczeń 15
Konsultacje z prowadzącym/i zajęcia 5
Przygotowanie do sprawdzianu/ kolokwium 10
Łączny nakład pracy studenta
Liczba godzin
60
ECTS
2.0
Zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela
Liczba godzin
35
ECTS
1.0
Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym
Liczba godzin
30
ECTS
1.0

* godzina (lekcyjna) oznacza 45 minut